6. GÖREVSİZLİK, YETKİSİZLİK BİRLEŞTİRME KARARI VERİLMESİ:
2.1 Görevsizlik Yetkisizlik Kararının Kaydı ve Dosyanın Gönderilmesi
“Karar” menüsünden “Tüm Dosya Üzerinden Görevsizlik/Yetkisizlik/birleştirme Kararın Kaydının Yapılmasına” tıklanır.
Açılan pencerede “Karar Türü” kısmındaki açılır listeden “Görevsizlik” seçilir.
“Karar Tarihi” kısmında verilen kararın tarih bilgisi girilir.
[ads1]
Daha sonra dosyanın görevsizlikle gönderileceği mahkemenin il/ilçe/mahkeme türü seçilir.(Örnek: Ankara /Merkez/Sulh Ceza Mahkemesi)
“Kaydet” butonuna tıklanır. Bu aşamada sistem otomatik olarak mahkemenin bir fazlasını karar numarası olarak verir.”Kapat “ butonuna tıklanarak bu pencere kapatılır.
Gerekçeli kararı yazmak üzere “Duruşma” menüsünden sırasıyla ”Genel Müzekkere/Karar Hazırlanması İşlemleri”,”Genel Müzekkere/Karar Hazırlanması” na tıklanır.
Onaya sunulan görevsizlik kararı hâkimin iş listesine düşer. Hâkim, iş listesinden seçip üzerine çift tıklayarak onaylama işlemini çalıştırır. Açılan “Evrak Onaylama İşlemleri” ekranından “Onayla” butonuna tıklayarak evrakı onaylar. Heyetli mahkemelerde dava dosyasına heyet tanımlanmış ise onaya sunulan evraklar sırayla 1.üye, 2.üye ve mahkeme başkanının iş listesine düşer onaylama işlemi de bu sırayla olur.
Gerekçeli kararın onaylama işlemleri bittikten sonra evrakı yazıp onaya sunan katip in iş listesine yazılan kararı dosyaya aktarma işi düşer. Kâtip, iş listesinden seçip çift tıklayarak dosyaya aktarma işlemini çalıştırır. Açılan pencereden “Tamam” butonuna tıklayarak kararı dosyaya aktarır.
Bundan sonra kâtip, dosyayı gönderme üst yazısını yazmak üzere “Karar” menüsünden “Tüm Dosya Üzerinden Verilen Karar Sonrası Dosyanın Gönderilmesi” tıklar.
Açılan pencerede kaydet butonuna tıklanır. Belge düzenle butonuna tıklanarak dosya gönderme üst yazısı UYAP editörü aracılığı ile açılmış olur. Açılan editörle üst yazı yazılır. Editör penceresindeki “Dosya” menüsünden “Doküman Yazdır” tıklanarak gerekçeli karar yazdırılır. Hemen arkasından yine “Dosya” menüsünden “UYAP’a Kaydet” tıklanarak yazılan üst yazı UYAP’ta dava dosyasına dijital olarak kayıt edilmiş olur. Bu işlemlerden sonra editör kapatılır.
Eğer dosya şahsi dava özelliği taşıyor ise, dağıtım listesinden “Ceza Tevzi Bürosu “ seçilir. Bu birime gönderilen evrak bu birim tarafından açılarak gönderilmek istenen mahkeme türüne göre tevzisini yapar.
2.2 Birleştirme Kararı ve Dosyanın Gönderilmesi:
Mahkeme tarafından birleştirme kararı verildikten sonra, öncelikle birleştirme kararı verilen mahkemeden “Muvafakat” alınması gerekmektedir.
Bunun için mahkemelerin dosya birleştirme önerisi, dosya isteme “Duruşma” butonu altında bulunan “Genel Müzekkere Hazırlama” ekranına girilir. Burada evrak türü olarak “Adli Birimden Talep Müzekkeresi”, evrak tipi “Dosya Birleştirme Önerisi”, dağıtım listesinden ise dosyanın muvafakat isteyeceği mahkemesi seçiler. Evrak kaydı yapılır, belge düzenlenir ve onaya sunulur.
Onay sonrasında ilgili mahkemeye Giden müzekkere yazısı, iş listesine “Adli Dosya Birleştirme Önerisi” olarak düşer.İş başlatılır,gelen müzekkere görülür. Ekrandan evrak türü “Adli Birimden Talep Müzekkeresi”, evrak tipi “Dosya Birleştirme Önerisi” yazısı otomatik olarak çıkar. Dosya bilgilerinden mahkeme dosyası bulunur, kaydedilir. Sonra birleştirme önerisi muvaffakatı yazılır. Bu işlem “Duruşma” butonu altında bulunan “Genel Müzekkere/Karar Hazırlama” ekranına girilir. Evrak türü “Adli Birimden Talep Müzekkeresi”, evrak tipi “Dosya Birleştirme Muvafakat Müzekkeresi” yazılır. Dağıtım listesinden ise müzekkereyi gönderen mahkeme seçilir ve kaydedilir. Belge göster düzenle seçilerek müzekkereye verilecek cevabi yazı düzenlenir ve onaya sunulur.
2.3 Mahkemenin Muvafakat Yazısını Göndermesinden Sonra
Dosya muvafakat kabul yazısı muvafakat isteyen mahkeme kâtibi iş listesine düşer. İş başlatılır, gelen evraktan evrak türüne “Diğer”, evrak tipi “Birleştirmek İçin Gelen Dosya Evrakı” seçilir. Dosya bilgilerinden ilgili dosya sorgulanır ve evrak kaydedilir. İlgili Mahkemeden birleştirme önerisine olumlu yanıt gelmişse, bundan sonra yapılacak işlem, “Karar” butonu altında bulunan “Tüm Dosya Üzerinden Görevsizlik, Yetkisizlik, Birleştirme Kararının Kaydedilmesi”nden birleştirme kararı kaydetmektir. Daha sonra gerekçeli karar yazılır, karar onaya sunulur. Onay sonrası birleştirme dosyasını göndermek için, “Karar” butonu altında bulunan “Tüm Dosya Üzerinden Verilen Karar Sonrası Dosyanın Gönderilmesi” ekranına girilir, dosya gönderme müzekkeresi hazırlanır, dağıtım listesinden ilgili seçilerek dağıtım listesi oluşturulur, kayıt işlemi yapılır ve hazırlanan evrak onaya sunulur. Hazırlanan birleştirme üst yazısına herhangi bir ek yapmak gerekmemektedir, dosya otomatik olarak ek listede yer almaktadır.
2.4 Mahkemenin Kendi Dosyası ile Birleştirilmesi:
Eğer Mahkemenin kendi dosyası ile birleştirme yapılacak ise “Karar” butonu altından “Tüm Dosya Üzerinden Birleştirme Kararının Girilmesi” ekranına girilir. Karar türü “Birleştirme” olarak seçilir. Gerekçeli Kararı yazılır, daha sonra “Karar” butonu altından “Tüm Dosya Üzerinden Verilen Karar Sonrası Dosyanın Gönderilmesi” ekranına girilir. Kendi mahkeme dosyası ile birleşeceği için, ekranda bulunan,“Kendi Birimindeki Bir Dosya ile birleşiyor” kutucuğu işaretlenir. Dosya no girilerek görüntülenir. İlgili dosyanın bilgileri gelir. “Kaydet” denilerek kaydedilir. Böylelikle işlem tamamlanmış olur. Bu işlem sırasında gönderme üst yazısı müzekkeresi hazırlanmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder