2. DURUŞMA İŞLEMLERİ
Duruşma işlemleri duruşma başlığı altında yer alan menülerin kullanılması ile yapılır..
4.1 Duruşma Listesinde Kayıtlı Olmadan Duruşmanın Yapılması
Yakalamalı sanığın yakalanması durumu gibi özel durumlarda, duruşma “Duruşma” butonunun altında bulunan “Duruşma Listesi Dışında Duruşma Zaptının Hazırlanması”ndan yapılır.
4.2 Duruşma Sonrası Yapılan İşlemler ve Ara Kararlar
Duruşma esnasında yapılması istenen ara varsa, duruşmanın bitmesi sonrasında yerine getirilir
[ads1]
4.2.1 Duruşma Günü Verilmesi:
Duruşma sonrası dosyalara duruşma günü vermek için “Duruşma” butonu altında bulunan “Gün verilmesi” tuşuna basılarak, “Duruşma Defteri” ekranına geliriz. Burada dosyayı bulunur, duruşma gününü verilir, “Ekle” denir. Diğer duruşma dosyalarına gün vermek için “Dosya Ara” butonundan dosya numarası seçilerek gün verilir. “Kaydet” denilerek bütün dosyaların duruşma günleri verilmiş ve kaydedilmiş olunur
Eğer duruşma esnasında gün verilmek isteniyorsa, Duruşma Zaptı açık iken , üst köşede yer alan “Gün Verilmesi” sekmesi kullanılarak, dosyaya yeni bur duruşma günü verilebilir.
4.2.2 Duruşma Zaptının Hazırlanması:
Duruşma yapıldığı güne ait olan dosyaların öncelikle belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için “Duruşma” butonu altında “Duruşma Listesinin Hazırlanması/Görüntülenmesi” tıklanır.
Duruşma tarihi girilip “Sorgula” ya tıklanır. “Duruşma Listesi Raporu Hazırla” tıklanarak liste görülebilir, çıktısı alınabilir. Zabıt Hazırlama ekranı “Yoklama Listesi’nden gelen sanık ve müştekiler seçilebilir, zabıt hazırlanır, Belge Göster ile zabıt açılır ve yazılır. Duruşma sonunda UYAP’ kaydedilir ve onaya sunulur. Başka bir güne gün verilecekse “Gün Verilmesi” tuşu yardımıyla bir sonraki celsenin tarihi kaydedilir
4.2.3 Yakalama Emri
Duruşma butonundan ‘Tutuklama Kaydının Yapılması’ ekranından karar çeşidi ‘Yakalama Müzekkeresi’ seçilir. İlgili maddeler girilir. “Tutuklama Nedeni” yazılır. “Kaydet” denilerek kaydedilir. Yakalama Emri ve onun altında üst yazısı çıkar. Bu müzekkere ve üst yazısı ayrı ayrı onaya sunulur ve onay işlemleri sonrasında evrak yakalama bürosuna otomatik olarak gönderilir. Bu evrak hazırlanırken dağıtım listesinde gideceği birim otomatik olarak gelir, her hangi bir birim seçilmez.
4.2.4 Duruşma Sırasında Tutuklama Kararı Verilen Şahısların kaydedilmesi:
Duruşmada tutuklanmasına karar verilen sanıkların kaydının yapılması için “Duruşma” butonu altında bulunan “Tutuklama Kaydının Yapılması” ekranına girilir. Burada şablon türü seçilir, evrakın gönderileceği birim adı dağıtım listesine otomatik gelir. Karar çeşidine talep ile ilgili maddeler, karar tarihi varsa nedenleri doldurulduktan sonra kayıt edilir. Ekranın sol alt kenarında şahsın tutuklama müzekkeresi ve onun altında üst yazısı çıkar. Bu tutuklama müzekkeresini ve üst yazısını ayrı ayrı onaya sunarız.
4.2.5 Tutuklama Kararının Kaldırılması:
Duruşmada tahliyesine karar verilen sanıkların “Duruşma” butonu altında yer alan “Tahliye Kaydının Yapılması” ekranına gelinir. Şablon türünden “Tahliye” müzekkeresi” seçilir. Karar çeşidi otomatik gelir. Talep çeşidinden uygun olanı seçilir. Karar tarihi ve açıklamaları girilir, dağıtım listesi yapılır ve kaydedilir, onaya sunulur.
4.2.6 Vicahiye çevirme:
Hakkında yakalama kararı bulunan kişi mahkemede tutuklanmış ise “Duruşma” butonundan “yakalama kararının kaldırılması” ekranına gelinir. “Karar Türü” alanından “Yakalanan Şahsın Tutuklanması” seçilir. Hakkında yakalama kararı olan sanıklar ekranda listelenir. Şablon otomatik olarak gelir. İlgili evrak listesi, girilmesi gereken zorunlu alandır. Dağıtım listesi otomatik gelir. “Kaydet” denilerek kaydedilir. Tutuklama müzekkeresi ve onun altında üst yazısı çıkar. Bu tutuklama müzekkeresini ve üst yazısını ayrı ayrı onaya sunarız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder